Fekete berkenye
A fekete berkenye, más néven arónia (latin neve: Aronia melanocarpa) származási helye az Amerikai Egyesült Államok és Kanada keleti része, ahonnan az Aronia melanocarpa elsősorban Skandináviában, Oroszországban és Lengyelországban terjedt el a XIX. század eleje óta. Különleges biológiai értékeit felismerve azonban az 1970-es évek vége óta egyre nagyobb területeket ültettek be vele Németországban is, ahol gyümölcsleveket, szirupokat, lekvárt zseléket készítenek belőle, de használják például joghurtok, lekvárok színezésére -ízesítésére is. Külön jó tulajdonsága, hogy kártevőkkel és betegségekkel szemben igen ellenálló, így nem szükséges permetezni.
A fekete berkenyében megtalálhatóak:
- Vitaminok: C-vitamin, a B-vitaminok széles skálája ( B1,- B2,- B5,- B6 -vitamin, niacin, folsav,), kisebb mennyiségben E-vitamin
- Ásványi anyagok: nagyobb mennyiségben kálcium, magnézium és kálium, valamint vas, cink és nátrium kisebb mennyiségben
- Szerves savak: citromsav, almasav és sikimisav, klorogénsav
- Különböző karotinoidok, antocianinok és procyanidin vegyületek
- Megtalálható benne az az amigdalin is amelyet laetrilnek is neveznek, és egyes cikkek különleges tumorellenes tulajdonsággal ruházzák fel.
A 10 leggyakoribb cél, amiért a 100%-os Berkenye italt fogyasztják:
- Cukorbetegek, cukorszint csökkentésre
- Gyulladásos betegségek ellen
- Kemo- és Sugárkezelések alatt állók
- Bél, máj és epe gyógyításra
- Dohányosok
- Allergia ellenes céllal
- Egészségtelenül táplálkozók
- Húgyúti fertőzések kezelésére
- Magas szennyezésnek kitettek
- Az erek állapotának javításához
Előzze meg a betegségeket, méregtelenítse szervezetét, javítsa keringését és szabályozza vércukorszintjét Fekete Berkenye segítségével!
Összességében a fekete berkenye egy alacsony rost és alacsony fehérjetartalmú gyümölcs fanyar cukros ízzel, és viszonylag nagyon magas antocianin és procianidin tartalommal. Ezek a vegyületek állnak azoknak az állításoknak a hátterében amelyek az áfonya és a szőlőmag kivonat esetében már bizonyítottak.